Lichtjestocht – Nieuwsflits december 2009
Inleiding
Dit is de laatste Nieuwsflits van 2009 en de eerste die digitaal wordt verzonden. De Nieuwsflits is ook te
raadplegen op de website www.onsmuiderberg.nl. De papieren versie blijft beschikbaar: ze staan in de folderrekken voor ouders. Wijziging van emailadres graag doorgeven. Bekijk ook de agenda voor de komende maand
Hartelijke groet,
Bert van der Weijde
Mededeling v.w.b. Tussenschoolse opvang
M.i.v. 01 december is het email adres voor de TSO gewijzigd in m.hensbergen@onsmuiderberg.nl
Actie Schoenmaatjes
Veel kinderen hebben hun best gedaan om een schoenendoos te vullen en mooi te versieren voor actie SCHOENMAATJES. We kunnen dit jaar 124 kinderen uit Irak, Malawi of Kenia blij maken met deze prachtige cadeau’s.
Hartelijk bedankt allemaal! In het bijzonder dank aan de familie Kolster: ook dit jaar verzamelden ze weer een grote hoeveelheid speelgoed en toiletartikelen voor dit project.
Advent
In december is er uiteraard volop aandacht voor de sint. Daarna verandert de sfeer; er komt meer diepgang. Het wordt advent: we zien uit naar een geschenk dat ons werkelijk goed doet. We nemen hier een kort gedicht op uit Trefwoord.
Advent is kijken naar wat komt,
hoewel er weinig zicht is.
Je steekt een kaars aan in de nacht,
omdat je iets van God verwacht:
een wereld waar het licht is.
Dit geschenk willen we delen in de lichtjestocht op donderdagavond 17 december. Op 10 locaties in het dorp wordt een deel van het kerstverhaal uitgebeeld.
De route zal met honderden lichtjes worden aangegeven. U krijgt over deze lichtjestocht nog nader bericht.(en jampotjes zijn nog steeds welkom!)
Lotte op TV!
Lotte Sybesma uit groep 8 heeft een bijzonder talent voor spelling. Zij doet mee in de finale van het Groot Kinderdictee der Nederlandse Taal. Het dictee wordt aan 60 deelnemers afgenomen in het gebouw van de Eerste Kamer in Den Haag. De uitzending op tv is op 13 december om 19.00 uur op Ned.3.
No Blame
Onlangs hebben we een teamgesprek gewijd aan dit onderwerp. Het gaat om een aanpak van pesten en vooral het voorkomen van pesten. We willen elkaar daarin scherp houden. M.n. is van belang dat elk signaal serieus wordt genomen. Dan kan ook pestgedrag voorkomen worden. Een ander belangrijk uitgangspunt is dat het gepeste kind niet verantwoordelijk wordt gehouden om het pesten te stoppen. “Maar jij moet ook …..!”
We laten hieronder nogmaals de stappen van deze aanpak volgen. Binnenkort verschijnt op de website een nieuwe gedragscode.
De No Blame-aanpak in zeven stappen:
Stap 1: Gesprek met de gepeste leerling.
De begeleider gaat in gesprek met de gepeste leerling. Het gaat in dit gesprek om het effect van het pesten op de gepeste leerling. Wat zijn z’n gevoelens? De leerling kan dit eventueel in een brief of een tekening weergeven. Verder wordt de procedure van de aanpak besproken. De begeleider vraagt toestemming aan de leerling om de brief of tekening te gebruiken. De leerling geeft aan welke leerlingen hij graag in de volgende stap in de supportgroep uitgenodigd wil hebben.
Stap 2: Regel een gesprek met de supportgroep.
Uitgenodigd worden de pester(s), meelopers en ook leerlingen van wie men een positieve groepsinvloed kan verwachten. De gepeste leerling is niet aanwezig bij dit gesprek.
Stap 3: Leg het probleem uit en kweek empathie.
In het gesprek legt de begeleider het probleem uit. Hij legt uit dat er een leerling is die zich erg ongelukkig voelt en dat de aanwezige leerlingen een bijdrage kunnen leveren om de leerling in kwestie te helpen. De begeleider vermijdt ieder vorm van beschuldiging en geeft duidelijk aan dat niemand straf krijgt.
Stap 4: Deel de verantwoordelijkheid.
De begeleider vertelt dat iedereen in de klas er medeverantwoordelijk voor is dat anderen zich prettig en veilig voelen. De supportgroep is bij elkaar geroepen om te helpen het probleem op te lossen.
Stap 5: Vraag naar ideeën van elk groepslid.
De begeleider vraagt aan iedere deelnemer om na te denken over manieren om het pesten te stoppen en het voor de gepeste leerling weer aangenaam te maken. Hij vraagt aan de leerlingen om hun ideeën zo concreet mogelijk te maken door hun zinnen te beginnen met “ik”.
Stap 6: Laat het aan de groep over.
De leerlingen gaan nu aan het werk. Ze moeten de gelegenheid en de tijd krijgen hun goede voornemens uit te voeren. De begeleider spreekt wel af dat hij hen na een of twee weken weer zal spreken.
Stap 7: Gesprek met ieder afzonderlijk na een of twee weken.
De begeleider vraagt aan alle leerlingen van de supportgroep afzonderlijk inclusief de gepeste leerling of er iets verbeterd is. Misschien zijn niet alle voornemens geslaagd maar het belangrijkste is dat het pesten gestopt is.